Afmeting uitvaartkist bepalen

Hoe bepaal je de benodigde afmeting van een uitvaartkist?

Controleer de maatvoering bij het bestellen van de door u gewenste uitvaartkist. De maten van de uitvaartkist vindt u bij de informatie over de uitvaartkist.

Opmeten overledene

Het is belangrijk om de overledene goed op te meten. Als u niet goed meet zou het kunnen zijn dat uw dierbare niet in de uitvaartkist past, met alle gevolgen van dien.

De volgende maten zijn belangrijk:

  • Lengte: Meet van kruin tot het uiterste deel van de voeten. Let op qua lengte heeft u minimaal 8 cm speling nodig. Is de uitvaartkist bijvoorbeeld binnenwerks 194 cm en de overledene meet 190 cm dient u een verlengde uitvaartkist te bestellen.
  • Breedte: De schouderbreedte + 10 cm is wat u nodig heeft aan breedte in de uitvaartkist ter hoogte van de ellebogen. Is de schouderbreedte bijvoorbeeld 40 cm dan dient u hier 10 cm bij op te tellen en komt het totaal op 50 cm.
  • Hoogte: Hoe hoog is de buik? In zeldzame gevallen komt het voor dat de buik te hoog is voor de uitvaartkist. Meet daarom de hoogte van de buik ook altijd even voor de zekerheid.

    Tip: houd voorzichtig een latje op het hoogste punt van de buik. Meet daarna de ruimte onder het latje naar hetgeen waar uw dierbare op ligt. Op deze manier meet u de hoogte correct.

Wij adviseren u om bij vragen over maatvoering telefonisch contact met ons op te nemen. Wij zijn u graag van dienst.

Maatvoering buitenwerks

De maatvoering van de uitvaartkist is buitenwerks ook belangrijk. Immers, de uitvaartkist moet wel door de deur passen. Vuistregel is dat u de breedste buitenmaat van de uitvaartkist neemt en daar de breedte van de handgrepen bij optelt.

Stel dat de buitenwerkse maat van de uitvaartkist 60 cm is dan telt u in het geval van booggrepen hier een totaal van 10 cm bij op (5 cm per zijde). De booggreep is de breedste greep, alle overige grepen vallen hier binnen.

Woont u in een flat of appartementencomplex?

Controleer dan altijd of de uitvaartkist in de lift past, of de uitvaartkist de route binnen het gebouw kan maken en de draai kan maken op de balustrade naar binnen.

Bel ons gerust even als u twijfelt of de uitvaartkist de route kan maken of naar binnen kan. Wij denken graag met u mee.

Instructies voor het meten van de overledene