doodskist gedragen door zes dragers

Wat weegt een doodskist? Het gewicht per type grafkist

Delen op:

Hoeveel weegt een doodskist is een vraag die regelmatig door nabestaande gesteld wordt. Het is voor mensen die de kist moeten dragen goed om van te voren te weten. Dus: wat weegt een doodskist ongeveer?

Een lege doodskist weegt tussen de 40 en 60 kilo. Zwaardere modellen zoals amerikaanse grafkisten wegen ongeveer 60 tot 80 kilo. Als de overledene in de kist ligt weegt een doodskist dus al snel meer dan 100 kilo. Houd hier rekening mee tijdens het dragen en verplaatsen.

Er zit dus veel verschil in het gewicht van grafkisten. Het materiaal en de vorm zijn hierbij van groot belang. Lees snel verder, dan vertellen we hoe u het beste een inschatting kan maken van het gewicht.

Hoeveel weegt een lege grafkist?

De lichtste grafkisten zijn rieten grafkisten en gefineerde houten kisten. Deze kisten wegen ongeveer 40 tot 50 kilo. Rieten kisten hebben een houten frame en een houten bodem, dus ze zijn mogelijk wat zwaarder dan u in eerste instantie zou inschatten. 

Kisten van massief hout zijn zwaarder en wegen ongeveer 60 kilo. De houtsoort is van groot belang, zo is een mahonie kist een stuk zwaarder dan een populieren kist. 

Soort uitvaartkist Gewicht
Rieten uitvaartkisten 40 tot 50 kilogram
Gefineerde houten uitvaartkisten 40 tot 50 kilogram
Massief houten uitvaartkisten 50 tot 65 kilogram
Amerikaanse uitvaartkisten 60 tot 100 kilogram

Gewicht van een grafkist na opbaring

De werkelijke reden waarom u wilt weten wat het gewicht van een grafkist is, is hoogstwaarschijnlijk voor de dragers en nabestaande die gaan helpen met het tillen van de kist. Uiteraard is het gewicht van een lege grafkist dan niet relevant. Daarom het volgende:

Afhankelijk van het soort doodskist kunt u het gewicht berekenen door het lichaamsgewicht van de overledene bij het gewicht van de kist op te tellen.

Denk hierbij ook aan eventuele verlenging of verbreding van de kist. 

Hoeveel mensen dragen een doodskist?

Een uitvaartkist wordt tijdens een uitvaart normaal gesproken gedragen door 6 dragers. Dit kunnen professionele dragers zijn, die de kist op hun schouders dragen. In dit geval gaat het om geoefende dragers die goed weten hoe ze veilig en respectvol een kist kunnen dragen.

Als de familie of nabestaanden de kist gaan dragen is het vaak makkelijker om de kist laag te houden en onderhands te dragen. Na een goede uitleg is de kist op de schouders dragen ook mogelijk, en een mooie manier om de overledene naar het crematorium of naar het graf te dragen. Iedereen kan helpen met het dragen van de kist. 

Er zijn ook hulpmiddelen beschikbaar om te voorkomen dat het dragen van de kist een oncomfortabele ervaring is. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een loopkoets of ander plateau op wielen. Nabestaanden kunnen op deze manier de kist begeleiden zonder een fysieke inspanning te leveren.