Mag ik een doodskist zelf maken?

Regelmatig komen wij het tegen dat mensen zelf een uitvaartkist willen maken. Het maken van een doodskist kan het laatste zijn dat je voor iemand kunt betekenen. Gedurende het proces om deze kist te maken sta je natuurlijk stil bij het aankomende of al gepasseerde overlijden. Ook voor de rouwverwerking kan het maken van een doodskist positief bijdragen, hoe gek het ook klinkt. Dus ja, een doodskist mag je zelf maken.

Het maken van een doodskist kan met allerlei materialen en in allerlei vormen. Houd er rekening mee dat de materialen die je gebruikt afbreekbaar zijn en toegestaan zijn bij de betreffende begraafplaats of crematorium. Zorg ervoor dat de bodem vlak is voor eventuele koelsystemen en de invoer in de rouwauto of oven van het crematorium. Maatvoering van de doodskist is vanzelfsprekend ook belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat betreffend persoon niet in de zelfgemaakte kist past.

Artikelen uit de wet die betrekking hebben op een doodskist:

1Een kist of ander omhulsel wordt slechts voor begraving gebruikt indien deze is vervaardigd met toepassing van biologisch afbreekbare materialen die het doel van begraving niet belemmeren.
2Het eerste lid is niet van toepassing ten aanzien van materialen die worden gebruikt voor handvatten en ornamenten voor zover die van buitenaf verwijderd kunnen worden en verbindingselementen als lijm, spijkers, schroeven, nieten of klemmen.

1Een lijk wordt gecremeerd in een kist.
2Crematie mag geschieden zonder kist, mits het lijk zich bevindt in een ander omhulsel. Dit omhulsel moet op het doel van crematie zijn afgestemd.

Voor een doodskist is een bekleding / doek nodig om de binnenzijde te bekleden. De uitvaartkistspecialist heeft speciale pakketten verkrijgbaar waarmee je een zelfgemaakte doodskist kunt bekleden.
Ook hebben we een oplossing om ervoor te zorgen dat er geen vocht door de bodem van de doodskist naar buiten kan komen. Bekijk hier onze bekledingen en biologische hoezen waarmee een doodskist bekleed kan worden:

Ga hier naar de bekledingen

Natuurlijk is het ook mogelijk om een zelf een doodskist aan te schaffen. Dit kan ook bij de Uitvaartkistspecialist. We hebben doodskisten in allerlei materialen en vormen. Denk hierbij aan:

  • Gevlochten kisten, ook wel grafmanden genoemd
  • Doodskisten uit naaldhout; vurenhout
  • Doodskisten uit populierenhout
  • Doodskisten uit eikenhout
  • Doodskisten uit kersenhout
  • Doodskisten geschikt voor crematie
  • Doodskisten geschikt voor begraven