Wat is een natuurbegraafplaats?
Op een natuurbegraafplaats wordt het stoffelijk overschot op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier teruggegeven aan de aarde, waar het terug komt in de natuurlijke kringloop. Het lichaam van de overledene wordt niet behandeld met chemische stoffen (bijv.gebalsemd) en wordt begraven in een biologisch afbreekbaar omhulsel, bijvoorbeeld een lijkwade of een eenvoudige kist. Op de plek waar zogenaamde natuurlijke begrafenissen plaatsvinden, wordt milieubewust omgegaan met het begraven en de locatie waar begraven wordt. Natuurbegraafplaatsen worden onderhouden op een ecologische, milieuvriendelijke wijze. Op deze manier wordt een informele plaats gecreëerd waar zowel mens, dier als plant zijn plaats kan vinden, de natuur speelt hier een belangrijke rol.
Waar komt de natuurbegraafplaats vandaan?
De term natuurbegraafplaats vindt zijn oorsprong in Groot Brittannië. Vanaf 1993 worden hier al natuur begraafplaatsen opgericht. Niemand dacht dat dit in Nederland ook zo`n vlucht zou nemen. Inmiddels zijn er +/- 30 natuurbegraafplaatsen in Nederland. Wikipedia over Natuurbegraafplaats
Wat is er anders aan een natuurbegraafplaats?
In vergelijking met een traditionele begraafplaats gaat het er op een natuurbegraafplaats anders aan toe. Ten eerste is de ambiance vaak anders dan op een traditionele begraafplaats. Er is volop vrije natuur en de paden zijn vaak niet verhard. De hoeveelheid graven per hectare grond is veel lager dan bij een “normale” begraafplaats. Ook kan het zijn dat het stuk bos ook toegankelijk is voor mensen die niet komen voor de begraafplaats maar voor de natuur. Belangrijkste verschillen:
- Er wordt doorgaans begraven in een natuurlijke omgeving met veel minder graven per hectare grond
- Er mag geen grafmonument worden geplaats. Wel mag vaak een houten markering of zwerfkei geplaatst worden Natuurlijk wordt de locatie van begraven goed vastgelegd door de verantwoordelijke organisatie.
- Er worden eisen gesteld aan het gebruik van het lijkomhulsel. Denk hierbij aan de uitvaartkist. Deze moet zo milieuvriendelijk mogelijk zijn en biologisch afbreekbaar. Ook de kleding die de overledene draagt moet bij voorkeur milieuvriendelijk zijn. Voorbeelden van uitvaartkisten die voldoen aan deze criteria vindt u hier
- Bij de meeste natuurbegraafplaatsen betaalt u één bedrag voor de begraving en grafrechten. Dit is voor eeuwigdurende grafrust. Er zitten geen verlengperiodes aan vast. Uw nabestaanden worden dus niet geconfronteerd met kosten voor het graf in de toekomst. Dit is bij traditionele begraafplaatsen wel gangbaar.
Waarom kunt u kiezen voor een natuurbegraafplaats?
- Voor het natuurlijke en milieuvriendelijke karakter
- Tegenwoordig is er vaak een natuurbegraafplaats te vinden bij u in de regio. Dit ligt een beetje aan de plaats waar u woont.
- Geen verlenging van de grafrechten nodig. U betaalt één keer een bedrag.
- De drempel om een begraafplaats te bezoeken is lager
Welke uitvaartkisten zijn geschikt voor een natuurbegraafplaats?
Deze uitvaartkisten zijn o.a. geschikt voor natuurbegraafplaatsen:
Eenvoudig een doodskist kopen online? Bekijk ons assortiment aan uitvaartkisten die geschikt zijn voor natuurbegraafplaatsen.
De regels zijn per natuurbegraafplaats verschillend maar hebben wel dezelfde gedachte. Graag denken wij met u mee over de keuze voor een geschikte uitvaartkist.
Bel gerust even om vrijblijvend te overleggen: 0416 209 155. Natuurlijk kunt u ons ook mailen: [email protected]
Overzicht Nederlandse Natuurbegraafplaatsen
Nederland kent meerdere natuurbegraafplaatsen verspreid over het hele land. Hieronder volgt een overzicht.