Resomeren is een alternatief voor de traditionele manieren van begraven en cremeren. Het is een proces waarbij het lichaam van een overledene wordt afgebroken door middel van een waterige oplossing van kaliumhydroxide, soms druk, en hoge temperaturen. Dit proces resulteert in een wit poeder dat bestaat uit de overblijfselen van het lichaam.

De voordelen van resomeren

Resomeren heeft voordelen ten opzichte van traditionele methoden van begraven en cremeren. Een van de grootste voordelen is dat het waarschijnlijk milieuvriendelijker is dan begraven of cremeren. Bij resomeren worden er namelijk geen giftige stoffen zoals formaldehyde in de bodem of de atmosfeer vrijgegeven. Daarnaast is resomeren ook een energiezuiniger proces dan cremeren.

De wettelijke status van resomeren in Nederland

In Nederland is resomeren momenteel nog niet wettelijk toegestaan als alternatief voor begraven en cremeren. Er zijn echter wel plannen om resomeren als mogelijkheid op te nemen in de wet op de lijkbezorging. Momenteel zijn er al verschillende landen waar resomeren wettelijk toegestaan is, zoals Canada.

De toekomst van resomeren

Hoewel resomeren nog niet wijdverspreid is in Nederland, is het wel een proces waar steeds meer interesse in wordt getoond. Dit is vooral te danken aan de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van de methode. Naar verwachting zal resomeren in de toekomst dan ook steeds vaker worden gebruikt als alternatief voor begraven en cremeren.

Conclusie

Resomeren is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor begraven en cremeren. Hoewel het momenteel nog niet wettelijk is toegestaan in Nederland, wordt er wel steeds meer interesse getoond in deze methode. Naar verwachting zal resomeren in de toekomst dan ook steeds vaker worden gebruikt als mogelijkheid voor lijkbezorging.

Kist gebruiken

Een uitvaartkist is niet verplicht bij resomeren. Toch zijn er verschillende redenen waarom het goed kan zijn om in een kist opgebaard te worden. Hieronder zullen we enkele van deze redenen nader toelichten.

Allereerst biedt een kist bescherming aan het lichaam van de overledene. Dit is vooral belangrijk als het lichaam van de overledene lange tijd wordt opgebaard, bijvoorbeeld bij een uitvaart met een open kist. Een kist kan het lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals insecten en temperatuurschommelingen.

Daarnaast kan een kist ook bijdragen aan het rouwproces van nabestaanden. Het zien van een dierbare die in een mooie kist is opgebaard, kan helpen bij het accepteren van het verlies en het afscheid nemen. Een kist kan ook helpen om het beeld van de overledene levend te houden in de herinnering van de nabestaanden.

Tot slot kan een kist ook een symbolische betekenis hebben. Het kan dienen als een laatste eerbetoon aan de overledene en als symbool voor het respect en de liefde die men voor de overledene voelt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de keuze voor het opbaren in een kist persoonlijk is en afhankelijk van de wensen van de overledene en de nabestaanden. Er zijn ook andere manieren van opbaren mogelijk, zoals op een opbaarplank of in een mand. Het is daarom belangrijk om hierover tijdig te communiceren met elkaar, zodat de uitvaartwensem van de overledene en nabestaanden kunnen worden gerespecteerd.

 

Ga naar onze duurzame grafkisten