Blog – Zelf meer kiezen?

Delen op:

Samen de uitvaart vormgeven

Sinds jaren merken wij dat er steeds meer belangstelling is om als familie en/of nabestaanden betrokken te worden bij de processen na een overlijden. Denk hierbij aan het meehelpen bij de laatste zorg of ook wel het ‘afleggen’ genoemd, het uitzoeken en schrijven van de rouwkaarten, hulp bij het samenstellen van de dienst, de kist beschilderen,  het zelf dragen van de kist, etc.

Naast dat de nabestaanden meer betrokken worden bij de uitvaart, zijn er ook steeds meer mensen die bijvoorbeeld tijdens een ziekbed al zaken regelen voor na hun overlijden. Bijvoorbeeld de keuze voor een uitvaartbegeleider, de uitvaartkist (in de volksmond doodskist), welke rouwauto (in de volksmond lijkauto), het gebouw waar de dienst plaats moet gaan vinden en de begraafplaats of het crematorium waar de reis gaat eindigen.

Het schijnt zo te zijn dat als we meer betrokken worden na- of voor een overlijden, het rouwproces beter verloopt. We hebben bijgedragen aan het afscheid en kunnen hier met een goed gevoel op  terugkijken. We hebben wat kunnen betekenen voor de overledene vóór of tijdens het afscheid. Als het een verwacht overlijden betreft kan het heel fijn zijn als de dierbare die we achter laten al keuzes heeft gemaakt over de invulling van de opbaring, de uitvaart, de plaats van begraven of het crematorium, wie er uitgenodigd worden etc. Deze keuzes hoeven we als nabestaanden niet meer te maken, dit geeft rust en rust kan positief bijdragen aan het rouwproces.

Actief bezig zijn met de (aanstaande) uitvaart kan, zoals gezegd, bijdragen aan een “goed gevoel”. “Ik heb mijn uitvaart voorbereid en mijn familie niet opgezadeld met moeilijke keuzes” of “dat hebben we gelukkig nog kunnen doen voor oma”, zijn ervaringen die wij vaak horen van nabestaanden.

Ook komt het steeds vaker voor dat mensen die hun eigen uitvaart voorbereiden de uitvaartkist en het rouwvervoer al bespreken bij ons. De kist kunnen wij bijvoorbeeld tijdelijk opslaan, zodat deze klaar staat op moment van overlijden. Het al vastleggen, regelen van deze wensen geeft vaak een gevoel van rust. Dit geldt ook voor de nabestaanden. Steeds vaker vinden zij ons voor het aanschaffen van een uitvaartkist (doodskist of begrafeniskist in de volksmond)  maar ook voor het rouwvervoer en de laatste zorg (verzorging van de overledene).
Voordelen hiervan zijn dat:

–          Er gekozen kan worden uit een groot assortiment uitvaartkisten en rouwauto`s (begrafenisauto`s),

–          De kist kan helemaal samengesteld worden met de gewenste grepen, sluitingen en bekleding,

–          En als de nabestaanden dit willen, kunnen ze hier in de werkplaats ook meehelpen om de kistgrepen, de kistsluitingen en kistbekleding te monteren.

–          Het gevoel om van waarde te zijn geweest tijdens de laatste “stappen” geeft een voldoening voor de rest van je leven,

–          Besparing op kosten,

–          U bent minder afhankelijk,

–          De tijd die u kwijt bent met regelen is minimaal, wij begeleiden uw keuze. Hierna regelen wij alles voor u.