Heel veel keuze in uitvaartkisten. Wat kiest u?

Delen op:

In de tijd van nu is er een enorme keuze in uitvaartkisten. Tot eind de jaren 90 ook verwoord als: lijkkisten of grafkisten. Later zijn we dit uitvaartkisten gaan noemen om de “scherpe rand” van het woord af te halen.

Traditionele uitvaartkisten

Tot de jaren 90 was er nog niet veel keuze in uitvaartkisten. Je had als traditionele uitvaartkisten zoals een eikenfineer kist, een massief eiken kist en misschien een massief kersen kist maar daar stopte het wel. Inmiddels is er veel veranderd. Tegenwoordig hebben we uitvaartkisten – grafkisten – lijkkisten in alle soorten, materialen en maten.  Denk hierbij aan gefineerde uitvaartkisten; eikenfineer kisten, kersenfineer kisten, mahonie fineer kisten. Maar ook massief houten uitvaartkisten –lijkkisten – grafkisten zoals een massief eiken kist, massief kersen kist, massief mahonie kist, massief vuren kist, massief populierenkist etc.

De grootste verandering is sinds ongeveer 2012 gaande. Verschillende basiscomposieten worden voorzien van een folie met structuur waardoor de mogelijkheden voor het uiterlijk van een uitvaartkist eigenlijk oneindig zijn. Voordeel van deze folies is dat deze niet meer gespoten hoeven worden en eenvoudiger aangebracht kunnen worden. Bekijk ons aanbod aan moderne uitvaartkisten.

Ecologische uitvaartkisten

Ook een grote verandering is de manier van denken over milieuvriendelijke ofwel ecologische uitvaartkisten – grafkisten – lijkkisten. Sinds de jaren 2000 is hier steeds meer aandacht voor gekomen. Massief hout van snelgroeiende bomen, zoals de populier zien we vaker, maar ook de basiscomposieten van fineren en folies worden milieuvriendelijker vervaardigd, ofwel met circulair hout ofwel met een basiscomposiet van snelgroeiende bomen. Enkele maanden geleden kwam er zelfs een initiatief van een uitvaartkist – grafkist – lijkkist volledig gemaakt van paddenstoelen. Of deze kist ook praktisch  gebruikt kan worden met bijvoorbeeld een koelplaat bij een thuisopbaring is maar zeer de vraag.

Rieten uitvaartkisten

Inmiddels zien we wel dat de gevlochten uitvaartkisten of uitvaartmanden  – grafmanden een plaats hebben ingenomen in de uitvaartbranche. Door nabestaanden vaak rieten manden of rieten uitvaartkisten genoemd. Deze zijn in allerlei materialen beschikbaar. Uitvaartkistspecialist.nl biedt alleen grafmanden aan met een vaste, massieve bodem en frame als basis. Waarom? Omdat de basis stevigheid geeft aan het geheel. Manden zonder frame zijn zo fragiel dat wij deze niet willen verkopen.

Ook is het belangrijk dat de uitvaartmanden – rieten lijkkisten voorzien zijn van één massieve bodem. De massieve bodem zorgt er voor dat de koeling ook het lichaam bereikt als er een koelplaat onder de uitvaartmand wordt geplaatst. Sommige makers van gevlochten uitvaartkisten maken jammer genoeg gebruik van twee bodems; één boven en één onder het vlechtwerk. Hierdoor ontstaat lucht tussen de lagen, en lucht werkt isolerend. Kan niet gekoeld worden. Hierdoor komt er onvoldoende koeling bij de overledene waardoor de ontbinding sneller kan intreden en er in het ergste geval geen afscheid meer genomen kan worden. Hetzelfde geldt voor bodems waar vlechtwerk boven zit.

Hoogwaardige en kwalitatieve uitvaartkisten

In alles geldt dat Uitvaartkistspecialist.nl altijd een selectie maakt van de meest hoogwaardige en kwalitatieve uitvaartkisten.  Wij kunnen u ook adviseren in de te maken keuzes, graag zelfs. Neem in dat geval contact met ons op. U kunt bellen, mailen of het contactformulier invullen of koop een doodskist online.