Afmetingen uitvaartkist

Delen op:

Uitvaartkisten komen in allerlei kleuren en maten voor. Dit moet ook, want ook mensen zijn er in allerlei soorten en maten. Uiteindelijk is de uitvaartkist natuurlijk bedoeld om te gebruiken voor een overleden persoon. De maatvoering van een lijkkist moet dan ook kloppen. Er zijn standaard doodskisten te leveren met standaard maten maar er zijn ook buitenmaats of buitenmodel doodskisten leverbaar.

In de loop van de tijd zijn we in Nederland steeds zwaarder geworden. Hierdoor is ook de vraag naar buitenmaats uitvaartkisten toegenomen. De standaard afmeting van een uitvaartkist is in deze gevallen niet voldoende. Veel nabestaanden vinden het ook belangrijk dat hun geliefde niet krap opgesloten ligt in de uitvaartkist. Maatvoering rondom uitvaart is belangrijk. De grafgraver moet natuurlijk zorgen voor een graf waarin de uitvaartkist past.
Dit zelfde geldt voor de ovenmaten van het crematorium. Alhoewel de laatste niet even snel aan te passen zijn. Soms moet er hierdoor uitgeweken worden naar een andere crematorium als een kist te groot blijkt te zijn. Communicatie tussen de verschillende partijen die ingeschakeld worden bij een uitvaart is daarom heel belangrijk of zelfs essentieel.

Dan vraagt u zich natuurlijk af: wat zijn de maten van een standaard doodskist. De standaard maten van de binnenzijde van een doodskist verschillen per maker en model maar zijn globaal:

Lengte: 195 cm, breedte: 60 cm aflopend naar 40 cm, hoogte: 38 cm aflopend naar 28 cm.

De afmetingen aan de buitenzijde exclusief grepen kunt u per wand ca. 2 cm voor bij tellen. De grepen nemen per zijde ongeveer 5 cm ruimte in.

Buitenmaats lijkkisten zijn, zoals gezegd, ook beschikbaar. Er zijn modellen uitvaartkisten die alleen breder- of langer zijn. En er zijn modellen die én breder én langer zijn. De stap van standaard naar buitenmaats doodskisten gaat vaak in enkele centimeters langer en breder. Bijvoorbeeld van 60 cm naar 65 cm en van 195 cm naar 205 cm.

Heeft u advies nodig over de maatvoering van de overledene en welke uitvaartkist daarbij past? Neem dan contact op met De Uitvaartkistspecialist. Wij hebben praktijkervaring in de laatste zorg en kunnen u uitstekend van advies voorzien.