Een opbaarplateau, wat is dat?

Delen op:

In momenten van verdriet en rouw is het belangrijk om een waardig afscheid te kunnen nemen van een dierbare. Een opbaarplateau is een alternatief voor een uitvaartkist.  Maar wat is een opbaarplateau precies en wat kun je ermee doen?

Een opbaarplateau of ook wel opbaarplank genoemd is een platform dat wordt gebruikt om de overledene op te leggen tijdens de periode van opbaring en de uitvaart. Het biedt niet alleen een stabiele en veilige ondergrond, maar het heeft ook esthetische en functionele voordelen. Opbaarplateaus zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en uitvoeringen.

Bij de opbaring op een opbaarplateau is de overledene meer zichtbaar dan in een uitvaartkist. Dit biedt voor kinderen of mensen in een rolstoel voordelen. Omdat de rand niet zo hoog is. Ook blijft de overledene toegankelijker. Hierdoor is een opbaarplateau een prima alternatief voor een uitvaartkist als u hiervoor open staat.

Wist u dat?

  • U ook begraven of gecremeerd mag worden op een opbaarplateau
  • Er vaak een lijkwade wordt gebruikt om het lichaam in te wikkelen
  • Dit wikkelen niet wil zeggen dat een overledene in het doek wordt gerold. Deze wordt dichtgevouwen volgens een vaste methode.
  • De Uitvaartkisspecialist diverse opbaarplateaus volledig zelf heeft ontwikkeld

Informeer gerust bij de Uitvaartkistspecialist als u het gebruik van een opbaarplateau voor de overledene overweegt. Wij hebben veel praktijkervaring en kunnen u hierdoor goed adviseren.