Wat voor kist kies ik bij een begrafenis of bij een crematie?

Delen op:

Wij horen vaak de vraag: wat voor kist moet ik kiezen bij een begrafenis en wat voor een kist bij een crematie? Dit is wel een logische vraag omdat er vroeger een onderscheid in werd gemaakt: kisten voor een begrafenis, de traditionele uitvaartkisten, waren vaak gemaakt van dikker eiken- of vurenhout. Kisten voor een crematie werden vaak van dun spaanplaat met een folie erop gemaakt. Dit met de gedachte dat een kist lang goed moest blijven onder de grond en een kist in de crematie-oven toch verbrand zou worden.

Natuurlijk zit in bovenstaande verhaal een logische gedachte maar tegenwoordig zien we dat hier geen verschil meer in wordt gemaakt bij de keuze die de nabestaanden maken. Er worden tegenwoordig veel spaanplaat of ecologische uitvaartkisten met een natuurlijk afbreekbare folie aangeboden. Deze worden zowel gebruikt voor begrafenissen als crematies. Maar ook natuurlijke, massief houten kisten worden nog steeds verkocht. Vaak ligt dan de nadruk op het natuurlijke karakter van het hout. Bijvoorbeeld Europees onbehandeld populieren of onbehandeld eikenhout. De keuze wordt nu meer beïnvloed door het gevoel wat de nabestaanden of de persoon zelf bij het producten hebben. Is het gevoel goed, dan wordt er de keuze gemaakt voor het betreffende product.

Uiteindelijk is dit een ontwikkeling die te begrijpen valt. Een kist zie je normaliter nooit meer terug, of deze nu begraven of gecremeerd wordt. Het gaat om het gevoel bij de aanschaf. Past de kist bij de persoon die erin komt te liggen?

Natuurlijk kunnen wij u helpen bij het proces om een bewuste keuze te maken. Bel of mail ons in dat geval gerust. Wij beantwoorden uw vragen graag. Kijk hier voor onze contactgegevens.